Ook de Belgische nucleaire beschikbaarheid zal daarna verbeteren, met de terugkeer van Doel 4 op 15 december.

Wat is de impact van het weer op het evenwicht tussen vraag en aanbod?

(Voorspellingen 06/12/2018)

Sinds eind november bewegen zware depressies zich doorheen het noorden van Europa. De temperaturen zijn aanzienlijk gestegen en het temperatuurrecord werd recent zelfs gebroken.

Begin deze week zullen de temperaturen in West-Europa weer dalen, onder invloed van een korte noordelijke stroming.De westelijke stroming zal zich zeer snel verplaatsen en tegen het einde van de week krijgen we zeker terug een opwarming. Nadien verwachten we zachte temperaturen.

De doortocht van opeenvolgende depressies in Noord-Europa blijft zorgen voor een optimale productie van windenergie.

West-Europa kreeg opnieuw regen, waardoor ook de hydro-elektrische productie recent aanzienlijk is toegenomen. De Duitse elektriciteitscentrales kampten met bevoorradingsproblemen van kolen. We verwachten dat die nu snel zullen afnemen door de sterke stijging van het Rijnpeil.

Tegelijkertijd met de gunstige evolutie van de weersomstandigheden is ook de beschikbaarheid van kernenergie in Frankrijk toegenomen.   Dat zou het systeem   BE/FR  rust moeten bieden op dagen dat de temperatuur daalt. De Franse nucleaire, beschikbare capaciteit zou de komende dagen verder moeten verhogen van de huidige 52GW naar meer dan 58GW, zoals aangekondigd voor de week.
Ook de Belgische nucleaire beschikbaarheid zal daarna verbeteren, met de terugkeer van  Doel 4 op 15 december.

Alle artikels Volgende artikel