Elia kan ten vroegste 7 dagen voor de dag van de effectieve schaarste, het tekort aan elektriciteit detecteren en aankondigen.

Registreer je en blijf op de hoogte van de laatste instructies wanneer het afschakelplan in werking zou treden

De bevoorradingszekerheid is de laatste weken een veelbesproken onderwerp geweest in de media. Electrabel blijft voortdurend de overheden en Elia helpen in hun missie om bijkomende capaciteit te zoeken en vond al meer dan 1000 MW. Voorlopig is er nog een onzekerheid qua bevoorrading in de maanden januari en februari. 

In dat kader is de term ‘afschakelplan’ al veelvuldig aan bod gekomen. Het is de federale regering die beslist of het afschakelplan in werking treedt en hierover communiceert samen met Elia. In dat geval, volg je best de communicatie en de instructies van de overheden die hierin aan zet zijn. 

Een afschakelplan wordt enkel toegepast bij extreme nood en indien alle andere maatregelen om het aanbod te verhogen en de vermindering van het verbruik niet voldoen.

Transportnetbeheerder Elia volgt voortdurend op of aanbod en vraag van elektriciteit in evenwicht zijn. Elia kan ten vroegste 7 dagen voor de dag van de effectieve schaarste, het tekort aan elektriciteit detecteren en aankondigen.  Ze baseert zich daarvoor op:

  • weersvoorspellingen van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI),
  • vooruitzichten van de productie en
  • informatie van de energiemarkten.

Electrabel heeft naast de mini-site voor haar klanten www.engie.be/winter met de 10 meest gestelde vragen en antwoorden over de situatie deze winter, op haar website heel wat informatie verzameld. Hier vind je de status van de bevoorrading voor de komende 7 dagen, wat een afschakelplan voor je betekent en of je straat betrokken is, en hoe je je kan voorbereiden op een aangekondigde stroomuitval.  De belangrijkste en interessantste websites, zoals https://offon.be/nl, van de overheden staan er ook opgelijst.

Als medewerker van ENGIE kan je ook op de hoogte gehouden worden van de laatste instructies via een sms. Onlangs kreeg iedere medewerker een mail met een uitnodiging om zich te registreren via https://engie.sharepoint.com/sites/MCT/default.aspx.

Alle artikels Volgende artikel