Persoverzicht 19/11 - 25/11

Maandag 19 november 2018

De elektriciteitsvoorziening in België

De Tijd, Het Laatste Nieuws et Le Soir

De Eerste Minister zou een energienorm willen invoeren om plotse prijsaanpassingen te vermijden. “Ondertussen moet ENGIE zijn verantwoordelijkheden opnemen voor de verhoging van de prijzen door de onbeschikbaarheid van een aantal centrales”.  Volgens Philippe Van Troeye, CEO van Electrabel, zal de situatie van de electriciteitsvoorziening gecompliceerd zijn gedurende de eerste twee maanden van 2019. De journalist Bernard Padoan merkt op dat België op Frankrijk rekent om de elektriciteitsvoorziening te verzekeren. Na Nieuwjaar zullen echter vijf (van de 58) Franse reactoren stilliggen. Op dat moment hoopt Frankrijk op België te mogen rekenen voor de invoer van elektriciteit. In het slechtst mogelijke scenario zou België vanaf dan moeten rekenen op Duitsland en Nederland, op voorwaarde dat zij zelf voldoende elektriciteit hebben om aan ons te verkopen. 

 

Woensdag 21 november 2018

Nieuwe prijsstijging voor elektriciteit in België

L’Echo en De Tijd

De elektriciteitsprijs in België wijkt opnieuw af van die in de buurlanden.  Op dinsdag 20 november steeg de prijs van een megawattuur (MWh) naar 185 euro,  voor levering op de volgende dag.  De situatie wordt erger tijdens piekperiodes van verbruik. De reden is dat slechts twee nucleaire eenheden momenteel operationeel zijn in België, dat het kouder wordt, en dat er weinig windenergie wordt geproduceerd.  Bovendien zijn deinvoermogelijkheden beperkt door “loop flows”, voornamelijk door Duitsland.  
 

Drijvende centrales om het probleem van de energiebevoorrading aan te pakken

La Libre Belgique

De oplossing van “power boats” om het probleem van de elektriciteitsvoorziening deze winter aan te pakken, is een idee voorgesteld door Electrabel.  De Minister van Energie verklaarde over hun voorstel: “de vraag is of er voldoende diepgang is in de Scheldearmen om er te kunnen aanmeren met binnenschepen.  Bovendien zou een specifieke netwerkverbinding vereist zijn”.  

Alle artikels Volgende artikel