Persoverzicht 13/01 - 30/01

Maandag 28 januari 2019
 
Groen licht voor de herstart van Doel 2
La Libre Belgique; De Standaard; De Morgen; L'Echo
Vrijdag heeft het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (AFCN) aan ENGIE Electrabel zijn akkoord gegeven om opnieuw Doel 2 op te starten, dat op 4 februari weer op het net wordt aangesloten. In een persbericht staat dat "alle preventieve werkzaamheden, inspecties en analyses naar aanleiding van de ontdekking van een lek in Doel 1 zijn afgerond". Er wordt verwacht dat deze laatste installatie op 15 maart weer operationeel zal zijn, terwijl Tihange 2 waarschijnlijk tot eind mei zal worden stilgelegd.
 
Dinsdag 29 januari 2019

Electrabel bevestigt de onbeschikbaarheid van drie reactoren volgende winter
La Libre Belgique; De Morgen; Het Laatste Nieuws; De Tijd
Electrabel heeft het voortouw genomen en daarmee de netbeheerder Elia en de federale minister van Energie geïnformeerd over het onderhoudsschema voor de komende drie jaar. De winter van 2019-2020 zou met haar 2000 MW aan opwekkingscapaciteit moeilijkheden kunnen geven bij stilstand.  In november 2018 beschuldigden het energiebedrijf en Elia elkaar, toen de onbeschikbaarheid van zes van de zeven reactoren de Belgische elektriciteitsvoorziening onder spanning had gezet.
 
Woensdag 30 januari 2019
 
Over elektriciteitsprijzen
Le Soir
 
De CREG-toezichthouder heeft een verslag over de elektriciteitsmarkt opgesteld. Concreet trekt het 3 grote conclusies. België importeerde veel elektriciteit in 2018, wegens de slechte staat van zijn energiecentrales. Deze laatste produceerden amper 35,6% van het elektriciteitsverbruik in 2018, wat meer dan 50% boven de norm is. De invoer betekent niet dat het land niet genoeg produceert, maar dat de aankoop van elektriciteit bij de buren goedkoper is. De CREG heeft ook de bezettingsgraad van gasgestookte elektriciteitscentrales berekend. Zo’n 98,3% van de tijd bleef minstens 10 MW aan Belgische gascentrales over, waarvoor nog een tekort was gevreesd. In 2018 zijn ook de prijzen op de dagelijkse elektriciteitsmarkt aanzienlijk gestegen. Dat is niet de schuld van de elektriciteitscentrales, want in de buurlanden van België werd een gelijkaardige stijging vastgesteld.
Alle artikels Volgende artikel