Persoverzicht 10/12 - 20/12

Maandag 10 december 2018
 
Groen licht voor heropstart Doel 4
La Libre Belgique en Het Laatste Nieuws
Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft zaterdag groen licht gegeven om kernreactor Doel 4 opnieuw op te starten. Het betondegradatieprobleem werd immers opgelost. Dankzij de geprogrammeerde heropstart van Doel 4, zullen 3 op de 7 kerncentrales elektriciteit produceren.

Vrijdag 14 december 2018
 
Doel 4 start vroeger op
Le Soir, De Morgen, La Libre Belgique
Sinds donderdagavond is de kernreactor van Doel 4 weer aangesloten op het elektriciteitsnet, twee dagen eerder dan gepland, aldus Electrabel. De eenheid zal tegen het weekend terug op vol vermogen draaien. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) gaf vorig weekend groen licht voor heropstart. Ook de reactoren Doel 3 en Tihange 1 werken op volle capaciteit.
 
Woensdag 19 december 2018
 
Doel 2 is pas eind januari beschikbaar
L'Echo, La Libre Belgique, De Standaard, Het Laatste Nieuws
Electrabel heeft verklaard dat de kernreactor van Doel 2 pas tegen eind januari beschikbaar zal zijn.  Deze aankondiging bemoeilijkt de situatie van de elektriciteitsvoorziening in januari en februari. Daarnaast wordt de onbeschikbaarheid van Doel 1, die gepland was tot 31 januari, ook verlengd tot 15 maart omwille van een lek in een koelsysteem. België zal dus in januari slechts beschikken over 3.000 megawatt (MW) in plaats van 6.000 uit kernenergie. De enige oplossing zou een vervroegde heropstart zijn van Tihange 3.  Die moet door het FANC worden goedgekeurd omdat een gebouw in deze eenheid problemen heeft met het beton. In het beste geval zou de heropstart van Tihange 3 kunnen vervroegen naar 7 januari in plaats van 2 maart.
 
Bedrijven klaar om hun verbruik op vraag te verminderen
Le Soir
Om in België een elektriciteitstekort te vermijden deze winter en de afhankelijkheid van de buurlanden te verminderen, zijn een 100-tal bedrijven bereid om tegen een vergoeding hun verbruik te verlagen. Zo bevestigt ENGIE Electrabel over meer dan 500 MW extra te beschikken via "het beheren van de vraag", hetgeen overeenkomt met de capaciteit van een halve kernreactor. Vincent Verbeke, verantwoordelijk voor de productieportefeuille van Electrabel, verduidelijkt: "Gezien de situatie, zochten we naar flexibiliteit waar men zei dat er geen was.”
 
Donderdag 20 december 2018
 
De cruciale terugkeer van Tihange 3
L’Echo
De minister van Energie en netbeheerder Elia zijn van mening dat de snelle heropstart van Tihange 3 cruciaal is voor de Belgische elektriciteitsvoorziening. Volgende week wordt hierover een beslissing verwacht van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), dat nog weigert deze informatie te bevestigen omdat het dossier nog in analyse is. De ingebruikname van Nemo, de elektriciteitsverbinding met het Verenigd Koninkrijk, zou België kunnen helpen een stroomtekort te voorkomen. Alles zal afhangen van het weer en van Frankrijk, ook al was de megawatt-jacht (MW) succesvoller dan verwacht. "We komen aan een totaal van 1273 MW," zegt Anne-Sophie Hugé, woordvoerder van Engie Electrabel. Zij voegt eraan toe dat kleine gaseenheden of generatoren op bepaalde productiesites "in de loop van de  maand januari" zouden moeten tussenkomen.
 
Alle artikels Volgende artikel