Door de nauwe samenwerking tussen de BU Benelux, GEM en GENERATION EUROPE kan de Groep over 1.273 MW bijkomende capaciteit beschikken.

Megawatt-project : de productieploegen zetten zich in voor extra capaciteit

Naar aanleiding van de ongeziene situatie waarmee ons land deze winter wordt geconfronteerd, heeft de thermische productie - onderdeel van de BU GENERATION Europe BU - begin oktober het Megawatt-project gelanceerd
Een gesprek met Frank Van den Spiegel, Project Leader.

Waaruit bestaat het MW-project? 
Frank Van den Spiegel: Met de onverwachte onbeschikbaarheid van de kerncentrales tijdens deze winter, was onze missie duidelijk: alles in het werk stellen om zo snel mogelijk voor extra megawatts te zorgen. In de eerste plaats hebben we onze thermische centrales op volle toeren laten draaien en hebben we deze tot het maximale vermogen gebracht, maar dat was niet voldoende. De centrales in Vilvoorde en Langerlo werden opnieuw opgestart en in heel België werd bijkomende capaciteit geïnstalleerd op onze sites en die van onze industriële klanten. Het gaat hierbij om gasmotoren en dieselgroepen.

Waar staan we vandaag? 
Frank Van den Spiegel: Tot dusver hebben we 773 MW aan extra thermische capaciteit gemobiliseerd die beschikbaar wordt gesteld van de markt. Dankzij de verbintenis met de industriële klanten van ENGIE om hun verbruik te verminderen, kan hier nog 500 MW aan worden toegevoegd. Door de nauwe samenwerking tussen de BU Benelux, GEM en GENERATION EUROPE kan de Groep over 1.273 MW bijkomende capaciteit beschikken.

Wordt er vandaag reeds geproduceerd met deze bijkomende capaciteit?   
Frank Van den Spiegel: Bijna alle geïnstalleerde productie-eenheden zijn operationeel, maar werken alleen als het nodig is om het elektriciteitsnet in evenwicht te brengen. Onze prioriteit is om zodra nodig te kunnen bijdragen aan de bevoorradingszekerheid van het land. Daarom blijven we, ondanks de geleidelijke terugkeer van de kernreactoren, productiecapaciteit in gebruik nemen in afwachting van januari en februari, maanden die traditioneel kouder zijn.

De ingezette middelen zijn enorm. Hoe was dit mogelijk in zo korte tijd?
Frank Van den Spiegel: Deze verschillende projecten zijn inderdaad in een recordtijd uitgevoerd. Dit was alleen mogelijk door een totale mobilisatie en tomeloze inzet van alle productieteams. De technische teams werkten dag en nacht om hun site klaar te maken, de eenheden herop te starten of er nieuwe te installeren. De collega’s van EMS die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud speelden een sleutelrol bij de aansluiting van deze installaties op het elektriciteitsnet.

Het vertrouwen en de coördinatie tussen de teams was doorslaggevend. De ondersteunende diensten werkten met eenzelfde motivatie samen. Om er maar enkele te noemen: Health & Safety om snel maar veilig te kunnen werken, HR om nieuwe werkteams op te zetten, Legal om alle vergunningen te verkrijgen of contracten te onderhandelen met klanten, of Purchasing om orders te plaatsen bij leveranciers onder de versnelde procedure. Dit is echt het werk geweest van een hele organisatie. Ik wil van deze gelegenheid dan ook gebruik maken om iedereen bedanken!

Ontdek alle projecten die in België tot stand zijn gebracht:

Alle artikels Volgende artikel