Het is niet te laat. We kunnen van dit land echt nog een rolmodel maken van de energietransitie. Ik geloof daar echt in.

Interview met Philippe Van Troeye over de verantwoordelijkheid van Electrabel in het risico op een stroomtekort

In het weekend van 6 oktober 2018 stond Philippe Van Troeye, de CEO van Electrabel, de pers te woord over de rol en de verantwoordelijkheden van onze onderneming naar aanleiding van het risico op een stroomtekort en over het beheer van ons nucleair park. Een terugblik op zijn visie op de situatie, in 3 vragen.

Hoe ervaart u, als CEO van Electrabel, de situatie waarin we ons nu bevinden?
Deze situatie komt ons helemaal niet ten goede, integendeel, ze kan de reputatie van de organisatie schaden. Het geeft me ook geen goed gevoel dat een deel van ons nucleair park buiten dienst is en ik begrijp dat iedereen zich vragen stelt. Maar ik werk eraan om oplossingen te vinden. Het is daarin dat ik mijn energie steek om uit deze kritieke situatie te geraken. Samen met onze teams die de laatste maanden aan belangrijke projecten werken in onze kerncentrales en onze hernieuwbare energie projecten.

Wat is volgens u de rol van Electrabel?
Electrabel is een belangrijke industriële speler met 44% van de productiecapaciteit van het land. We zijn dus een belangrijke speler, maar hebben zeker geen monopolie zoals ik wel vaker hoor. We hebben een lokaal gediversifieerd productiepark. Er wordt veel gesproken over onze kerncentrales maar we zijn ook de grootste groenestroomproducent van het land. Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat we op elk moment onze 2 miljoen klanten kunnen bevoorraden en dus onze klantenportefeuille in evenwicht houden. Elke leverancier doet hetzelfde. En Elia, de netbeheerder, zorgt er langs zijn kant voor dat met de lokale productiemiddelen en de importcapaciteit het evenwicht van het systeem gegarandeerd is. Ieder heeft een rol opdat het systeem zou werken.

En buiten de huidige stilstand van een deel van uw kerncentrales, raakt een dieperliggende crisis de sector van de elektriciteitsproductie. Wat is uw visie hierop?
We evolueren meer en meer naar het gebruik van hernieuwbare energie, wat een goede keuze is voor onze planeet. Ik ben persoonlijk erg geëngageerd in deze richting. Maar men moet de problemen beheren die zich stellen tijdens de winter. Als er één ding is dat we moeten onthouden uit deze crisis, is dat er geïnvesteerd moet worden in thermische centrales in België en in Europa en dat de keuze ervoor gecoördineerd moet worden op Europees niveau. Electrabel produceert al 100 jaar elektriciteit in dit land en dit met technologieën die voortdurend evolueren. Ik ben er zeker van dat we er binnen 100 jaar nog zullen zijn, maar met heel andere technologieën die zullen afhangen van de politieke keuzes die het land dan zal maken. Het is niet te laat. We kunnen van dit land echt nog een rolmodel maken van de energietransitie. Ik geloof daar echt in.

Alle artikels Volgende artikel