Mogelijk worden de temperaturen aan het begin van volgende week koud.

Impact van weersvooruitzichten – 15/01/2019

Aan het begin van de week zullen de temperaturen in de meeste West-Europese landen boven het normale gemiddelde blijven. Maandag is er veel windproductie, maaraan het eind van de week worden er in Noord-Europa kalmere weersomstandigheden verwacht. Zo zou er op vrijdag een hogedrukgebied tot stand komen: tot midden volgende week wordt er rustiger en kouder weer verwacht. Mogelijk worden de temperaturen aan het begin van volgende week koud: wel tot 5˚C minder dan de gemiddelde seizoenstemperatuur.
 
Toch zou de temperatuur met de terugkeer van winderige omstandigheden tegen het midden van volgende week weer moeten stijgen. Vervolgens heeft een scenario met koud en kalm weer de voorkeur. De temperatuurdaling zal de Franse vraag naar elektriciteit fors beïnvloeden. Zo zien we voor een daling van 1 graad een toename in de vraag van ongeveer 2,4 GW.
 
Tegelijk blijft het aanbod op de Frans markt minder gunstig dan de voorbije jaren: de Franse nucleaire beschikbaarheid kent een historisch dieptepunt. Ook de productie van steenkoolcentrales blijft door stakingsacties beperkt.
 
Dit verklaart de stijging van de termijnprijzen volgende week en de laatste week van januari. Dat geldt voor zowel Frankrijk als België (en andere CWE-landen)

.

Alle artikels Volgende artikel