Sinds september troffen we al heel wat bijkomende, uitzonderlijke maatregelen om meer dan 1 000 megawatt lokale capaciteit te vinden.

Electrabel zet alle zeilen bij om bij te dragen aan de bevoorradingszekerheid deze winter

België kent deze winter een ongeziene situatie qua bevoorradingszekerheid. 6 van de 7 kerncentrales waren voor een groot deel van november 2018 buiten dienst voor onderhoud en herstellingswerken. Ondertussen werd Tihange 1, 5 dagen eerder dan voorzien opgestart en kan Tihange 3 vervroegd opgestart worden in januari mits goedkeuring van het actieplan van Electrabel door het FANC.

Status nucleair productiepark (15 november 2018)

 • Doel 1 (440 MW): heropstart uitgesteld naar 31 januari. Doel 1 en 2 liggen stil om een deel van de investeringen van 700 miljoen euro uit te voeren die nodig zijn om ze 10 jaar langer te kunnen uitbaten. Een klein lek werd gedetecteerd en de analyses en de lopende werken hebben nu aangetoonddat het noodzakelijk is om een groter gedeelte van de leidingen te herstellen. Deze bijkomende werken, onder toezicht van het FANC, zijn zeer complex en gaan gepaard met veeleisende kwalificatietesten, wat de uitstel van de heropstart verklaart.
 • Doel 2 (440 MW): heropstart voorzien op 31 december
 • Doel 3 (1006 MW): in werking
 • Doel 4 (1033 MW): heropstart voorzien op 15 december. In Doel 4, Tihange 2 en Tihange 3 zijn inspecties aan het beton uitgevoerd in de gebouwen in de niet-nucleaire zone, waarin de noodpompen zijn ondergebracht. De toestand van het beton verschilt van gebouw tot gebouw, maar wat zeker is, is dat de werken, aangepast aan elke diagnose, voltooid moeten worden volgens een aanpak en methodologie die goedgekeurd is door de overheid, zodat het FANC de goedkeuring voor de heropstart kan geven. 
 • Tihange 1 (962 MW): heropgestart op 12 november – 5 dagen eerder dan gepland en rekening houdend met de onbeschikbaarheid van andere kerncentrales voor verplichte werkzaamheden in het kader van nucleaire veiligheid. De eenheid lag stil omdat de nucleaire brandstof gelost en geladen moet worden om opnieuw te kunnen draaien deze winter. 
 • Tihange 2 (1008 MW): heropstart voorzien op 1 juni 2019
 • Tihange 3 (1038 MW): heropstart voorzien op 2 maart 2019

Extra maatregelen

Electrabel staat in België in voor 45% van de geïnstalleerde productiecapaciteit hetgeen overeenkomt met 9,5 GW. Dankzij een gediversifieerd en flexibel productiepark stelt Electrabel alles in het werk om de overheden en Elia te helpen in hun missie om op elk moment het evenwicht tussen vraag en aanbod te verzekeren. Als grote verantwoordelijke industriële speler wil ze op die manier deze winter ook alle zeilen bijzetten om te kunnen voldoen aan de behoeften van haar meer dan 2 miljoen klanten. 

Sinds september namen we al heel wat bijkomende, uitzonderlijke maatregelen. Dankzij, onder andere, de productie teams van onze thermische centrales in België, werden er bijna 1200 MW aan bijkomende productiecapaciteit beschikbaar gesteld aan de markt:

 • 552 MW met de heropstart van de installaties in Vilvoorde (255 MW) en Langerlo (88 MW), de installatie op het merendeel van onze sites - en ook die van onze klanten - van nieuwe mobiele units (209 MW diesels, gas)
 • 100 MW door de optimalisatie van het rendement van onze thermische centrales
 • tenslotte 540 MW, wat overeenkomt met de inzet van onze industriële klanten om hun verbruik te verminderen.

Daarnaast kunnen we ook rekenen op de thermische en waterkrachtcentrales van de ENGIE Groep in Frankrijk, Nederland en Duitsland.
Kortom, onze thermische centrales zullen deze winter draaien, zowel in België als in de buurlanden, met een totale capaciteit van 11.400 MW in België, Frankrijk, Nederland en Duitsland … of de equivalente productie van ongeveer 12 kerncentrales. 

De overheden zijn nog steeds op zoek naar bijkomende capaciteit voor de maanden januari en februari; maanden die gemiddeld kouder zijn dan de andere wintermaanden.

Electrabel communiceert, als verantwoordelijke onderneming, op regelmatige basis over de situatie deze winter naar:

 • de markt in overeenstemming met haar wettelijke verplichtingen via http://transparency.engie.com/over de beschikbaarheden van haar lokaal productiepark.
 • en haar klanten via www.engie.be/winter. Hier vind je een antwoord op de meest gestelde vragen van onze klanten en tips om ook jouw verbruik tijdens de winter te verminderen.
Alle artikels Volgende artikel